Apocalypto

Strhující podívaná s hlubokým zážitkem

Apocalypto


Nějaký čas jsem se rozmýšlel, zda na tento film jít do kina či nikoliv. Nakonec jsme se s Keou rozhodli, že tento film chceme vidět. A rozhodnutí jsme ani na malý okamžik nezalitovali. Apocalypto je vynikající dílo, které diváka dokonale vtáhne do děje a zprostředkuje mu atmosféru a vzdálený a přece silný dotyk života, kde je skutečně život, smrt a znovuzrození každodenní realitou. Tento film zasahuje duši opravdu velmi hluboko…


Apocalypto pojednává o příběhu malého kmene, který žije na východním jihoamerickém pobřeží na poloostrově Yucatan. Zápletka je velmi přímočará stejně jako tehdejší život, který se točil téměř výhradně okolo své vlastní esence – to jest přežití a zachování rodu a rodinné duše. Nic víc o příběhu čekat nelze.

Kromě příběhu se však nabízí také neobyčejná podívaná na celou řadu dalších aspektů tehdejšího způsobu života v celé jeho krutosti, syrovosti, ale také kráse. Jsme svědky výprávění mýtu kmenovým stařešinou, volání předků, ale také lovu, porodu a celé řady dalších situací, v nichž můžeme v symbolice Bohů a archetypů pociťovat jejich hluboké významy, až z toho člověku běhá mráz po zádech. Zejména první polovina filmu je v tomto ohledu velmi zdařilá.

Po té, co jsme (se slzami) opustili kino a spatřili rušné ulice a současný svět, zažili jsme neobyčejně silný pocit vykořenění a prázdnoty. Z tohoto filmu jsme si odnesli tři naprosto primární pocity: Chtělo by to méně žvanit a více jednat, dále Jak to půjde, vyrazíme do lesa a konečně Hned jak přijdeme domů, uděláme oběť našim předkům.

Jediné, co mohu čtenářům svédo deníku doporučit, je: Běžte na film Apocalypto. Je totiž mimořádně dobrý.

9 odpovědí na “Apocalypto”

  1. Sákriš, tak jssem fakt asi jedinej, komu se ten film nelíbil.:) Ten začátek byl krásnej o tom není pochyb, ale od přepadení vesnice šla úroveň filmu dolů závratným tempem, alespoň mě se to tak zdálo.

  2. Mně se navíc moc líbil způsob, jakým to bylo natočené. Měla jsem pocit, že se dívám na skutečný děj, ne na něco, co hraje banda lidí, kteří mají v kolonce zaměstnání napsáno: herec. A vyběhnuvšího tapíra v úvodu jsem se příšerně lekla. To taky něco vypovídá…

  3. TPMJá na to teda taky většinou slyšela dost hrůzostrašné recenze týkající se děje, který vlastně dějem nebyl..tož nevím. Spíše mě to nepřesvědčilo.

  4. Ano, děj je naprosto triviální. Od příběhu ze života přírodního národa lze dost těžko čekat detektivku nebo romantické drama. 🙂

  5. No nevim jestli je to o znovuzrození… Myslim, že klíčovej je závěr, kde se rozhodují, jestli „půjdou za lidmi“. Další rovina chce říci mi přijde, že „když se to čím dál víc se*e“, tak se zvyšuje teismus a nástroje co ho provázejí. Gibson v tomhle ohledu udělal salto mortale, jedna „víra“ nahradila tu druhou…

  6. Barako jednoznačně doporučuji, myslím, že tenhle film není o ději, což ale je spousta vynikajích filmů, jeho síla tkví v něčem jiném.

  7. Milý autore článku, nejsi tak trochu nekrofil? Pokud Tě tento film takhle dojal, jak píšeš, tak asi ano. Já jsem vydržel v kině necelou hodinu a pak jsem zhnuseně odešel. Větší ubohost, plná krve, než tenhle „film“, by se těžko dala najít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *